I Juli 2012 valde fler att binda räntan på fem år vilket är tredje månaden i rad som detta sker. Andelen som väljer att binda på 5 år är den högsta på två år. Den så kallade rörliga räntan eller 3-månadersräntan är den som minskar mest i popularitet. Detta enligt SBAB.

Billigt att binda räntan

Månadskostnaden för ett bolån blir i stort sätt densamma om du väljer att binda lånen på 5 år som att välja den rörliga 3-månadersräntan vilket gör att många tycker det är lockande att binda räntan på 5 år då det är billigt. Det kan antas att räntorna kommer att bli mer normala vilket kommer att leda till att det kommer att bli dyrare att binda räntan. Nu binder många räntan eftersom det är billigt att göra det. Det är svårt att säga när det kommer att ske en sån förändring.

Det är som alltid svårt att säga vad som kommer att vara bäst att göra. Helst skulle det vara så att någon säger till dig vad som kommer vara bäst för just dig, men det är många aspekter som avgör hur du bör agera. Om du har stora marginaler så kan du ha råd att ta ut svängarna lite mer och ha en rörlig ränta eftersom du då har råd att betala höga räntekostnader under perioder som den rörliga räntan är hög. Många ger tipset att ha olika bindningstider på lånet. Exempelvis kan du ha  30% rörligt, 40% 3 årig bindningstid och 30% 5 årig bindningstid. Oavsett vad du väljer för alternativ så ska du som gör valet och ska leva med det så det viktigaste är att du känner dig bekväm med den risknivå du väljer.

Väl värt att tänka på är att om du planerar att flytta inom en snar framtid så bör du inte välja för långa bindningstider eftersom det då kan bli dyrt för dig att lösa ut lånen när du ska sälja. Så ska du röra på dig inom de kommande 5 åren så kan du tänka på att hålla bindningstiderna relativt kort.

Låna pengar till bostadpå Ica Banken – Klicka här!