Sedan Finansinspektionen i oktober 2010 införde bolånetaket så innebär detta att det går att låna upp till 85% av värdet av en bostad vid ett bostadsköp. Tanken var att få svenskarna att tänka efter lite innan de skulle handla bostad då belåningen hos hushållen stadigt ökat kraftigt vilket vissa anser kan vara vägen till en bostadsbubbla.

 

För de personer som har bra inkomster och saknar startkapitalet som numer är 15% av bostadens värde för att komma in på bostadsmarknaden kan ta ett så kallat blancolån för att täcka upp handpenningen vid bostadsköp.

Då bolånetaket infördes var ett av argumenten mot taket att det fanns risk att blancolånen skulle öka alltför mycket då folk antas använda dessa istället för kontant handpenning. Det finns ju ett uppenbart behov för folk att bo någonstans och med tanke på att marknadshyror inte tillämpas i Sverige så finns det inte heller en fungerande hyresmarknad. Nu visar det sig att den lavinartade ökningen uteblivit, men det går dock att se en tydlig ökning. Under Januari 2012 har blancoutlåningen ökat med mer än 6% jämfört med samma period under år 2011.

En av de aktörer som erbjuder blancoutlåning till detta syfte är statliga SBAB som strax innan införandet av bolånetaket började med blancoutlåning. De erbjuder alltså lån utan säkerhet som de kan erbjuda till sina bolånekunder som saknar de likvida medel som krävs för kontantinsatsen till köpa av vill eller lägenhet.

Sedan SBAB började med blancolån i juni 2010 har de byggt upp produktområdet till att bestå av lån på 400 miljoner kronor. Utan den totala blancoutlåningen för SBAB är det ungefär hälften. Det vill säga 200 miljoner kronor som består utav lån till bolånekunder som behöver hjälp att täcka upp de sista 15% vid bostadköp.

Jämfört med bolånet så är det tuffa krav på blancolånen. Räntorna ligger kring ca 6-8% och ska betalas tillbaks på 10 år.

Det finns även mer nischade aktörer som erbjuder blancolån vara en är Resurs Bank som är bra på detaljhandelskrediter. Det är även LEASY och Thorn

För Resurs Bank så uppgår blancoutlåningen till ca 1550 miljoner kronor vilket är en uppgång på 70% jämfört med föregeående år.

Resurs bank tror inte att deras ökning beror på bolånen utan snarare att det är ett resultat av det arbete de gjort med att marknadsföra produkten. De vet dock inte helt säkert om detta stämmer eller inte men det går ju såklart att anta att en del av uppgången kan bestå av införandet av bolånetaket.