Precis som det låter så är bolån ett lån du tar när du ska köpa bostad. Det finns bostadsrättslån och villalån. De båda typerna är väldigt lika varandra bara det att det tillkommer lite kostnader vid köp av villa så som lagfart och besiktningsman.

De flesta banker vill att lånetagaren ska lägga in 15% i kontantinsats. Detta innebär att du då kan låna upp till 85% av värdet för bostaden. Vissa banker har givna gränser för hur mycket du kan låna. Dessa regler kan ändras beroende på hur Sveriges och omvärldens ekonomi ser ut. Exempelvis tillåter SEB bolån på 5 gånger hushållets årsinkomst.

Låna 85% till din bostad på ICA banken – Läs mer här!

I regel krävs att du har en fast anställning och inte har några betalningsanmärkningar. Det finns dock de banker som kan hjälpa till vid exempelvis en tillfällig anställning eller om du till exempel driver eget företag och inte hanterar lönen på samma sätt som anställda samt med som bankerna anser högre kreditrisk även om detta många gånger kan vara det helt motsatta.

Låna pengar för ny bostad

Följande behöver du göra;

  1. Ansök om bolånelöfte
  2. Hitta rätt lägenhet
  3. Bolåneansökan
  4. Beviljat lån
  5. Överföring kontantinsats
  6. Överföring slutlikvid
Läs mer om var du ansöker om bolånelöfte och bolån – klicka här!
Rörlig och/eller fast ränta på bolånet?
Huruvida det är bäst att välja rörlig eller fast ränta har med en rad faktorer att göra och i slutändan är det bara du som kan avgöra vad som är bäst för dig. Det går att ha flera olika kombinationer av fast ränta. Bunden ränta på 1, 2, 5 och 10 år är vanliga tidperioder att binda och jämföra räntor på. En lösning om man har svårt att bestämma sig för hur lånen ska fördelas är att till exempel ha hälften rörligt och hälften bundet.
Så vad ska jag välja då?
Det är lite att som att besvara frågan ”hur långt är ett snöre”, men några saker som är avgörande för vad du ska välja punktas upp nedan:
  • Din ekonomiska situation. Lever du på marginalen och har ett förhållandevis högt bolån och boendekostnad relaterat till din förmögenhet och inkomst så kan det vara vettigt att välja fast ränta så att din privatekonomi inte blir så känslig för svängningar i ekonomin. 
  • Sova gott om natten. Känner du dig orolig för hur det ska gå med räntan och om du ska klara av din ekonomi vid en ränteändring kan det också vara väl värt att ha en fast ränta.